Langer thuis kunnen wonen? Zwemmen helpt ouderen daarbij!

Mee gaan met de nieuwe digitale mogelijkheden, je woning aanpassen en sociaal actief blijven zijn punten die ervoor zorgen dat je langer thuis kunt blijven wonen. Maar ook blijven bewegen is daarbij een heel belangrijk punt. Dit bleek uit onderzoek van Kenniscentrum Sport en Vilas dat in opdracht van FNO is uitgevoerd. Bewegen helpt namelijk om de dagelijkse activiteiten zoals aankleden en poetsen te kunnen blijven uitvoeren. Maar waarom is zwemmen dan zo’n goede optie voor ouderen?

Zwemmen is niet alleen heel gezond voor oud maar ook voor jong. Zo heeft zwemmen een aantal sterke voordelen, zowel psychologisch als lichamelijk. Zo train je je gehele lichaam tijdens het zwemmen, het maakt je rug soepen en versterkt de spieren. Daarnaast worden je arm- en beenspieren versterkt door de weerstand van het water. Zelf je buik- en nekspieren hebben er baat bij, kortom je traint alles. Verdere voordelen van zwemmen zijn:

  • Het is redelijk goedkoop
  • Het werkt ontspannend
  • Minder risico op blessures vergeleken andere sporten
  • Iedereen heeft baat bij zwemmen

Maar waarom is het nu de ideale seniorensport om in beweging te blijven? Door zwemmen blijven je gewrichten soepel, er is weinig weerstand, je kunt je vrij bewegen, je doet het op je eigen tempo, je spieren blijven sterk en zoals al gezegd is de kans klein dat je een blessure oploopt. Daarnaast is het ook nog eens gezellig, want ook sociaal actief blijven zorgt ervoor dat je langer thuis kunt wonen. Dus zwemmen is twee in een. Je bent sociaal met anderen in beweging.

Dus een makkelijke en redelijk goedkope manier om in beweging te kunnen blijven en tegelijkertijd sociaal bezig te zijn als oudere is zwemmen! Daar kun jij als zwembad goed op inspelen!